Proč pít kávu?

coffee-bean-gda07ec568_1280_02Když se řekne káva většině z nás se vybaví ten temně černě hořký nápoj, která však může pomáhat našemu organismu v podobě zmírnění příznaku parkinsnové choroby a mnoho dalších pozitivních účinku, naopak však může způsobovat deprese a úzkosti v našem psychickém rozpoložení. Méně stresu s vůni kávy Určitě si tuto situaci každý z nás zažil, den plný pracovního napětí, ale také osobních komplikaci bývá často velkou příčinou zvýšení hladiny stresu, v kombinaci s nedostatkem spánku bývá hladina stresu daleko vyšší než dokážeme unést. V Soulské národní univerzitě zkoumali mozky potkanů kteří byli vystavení obrovské vytížení spojené s nedostatkem spánku.

Vědci obdrželi překvapivé výsledky. U těch kteří byly vystavení aroma kávy byly zaznamenány změny v mozkových proteinech které jsou vázány ke stresu. Snižuje riziko cukrovky pravidelné pití kávy každý den snižuje riziko cukrovky až o 7%, alespoň podle Německé lékařské studie která toto tvrzení plně potvrzuje. Kofein rovněž stimuluje metabolismus a přispívá tak k intenzivnějšímu hubnutí ovšem pokud budete pít kávu bez cukru a mléka. Pozor si dávejte ovšem při zvýšené konzumaci kofeinu. Může tak dojít ke zvýšenému vzteku nebo - li agresi

Káva jako zdroj energie 

Mnoho z nás si vstávání nedokáže představit bez ranní kávy, a však i přesto, že si mnoho z nás nedokáže den bez ranní kávy představit nejedna se zrovna o ideální dobu pro šálek kávy. Lidský organismus po probuzení produkuje po dobu 1 h od probuzení do celého našeho těla látku zvanou kortizol, jež má za účinky udržet nás v bdělem stavu. Nejlepšího účinku ranní kávy docílíme dopřáním kávy nejdříve hodinu po probuzení, ideální časy jsou například 9:00 - 11:00 v první části dne. Jak už bylo mnohokrát řečeno káva obsahuje přítomnost kofeinu který má povzbudivé účinky na náš lidský organismus. Díky kofeinu naopak budete pociťovat příliv energie, což se dokáže pozitivně projevit i na naši náladě, paměti, reakcí a mentálních schopnosti všeobecně

white-g26eb409cc_1280_02Kávu bez cukru

Jak je známo velké množství cukru způsobuje zdravotní komplikace. A však je také známo, že cukr v kávě jednoznačně potlačuje chuť kávy. Chcete - li si však tento nápoj plně vychutnat doporučujeme jednoznačně pít kávu bez cukru. Cukr výrazně potlačuje charakteristické chuťové vlastnosti, a vy se tak připravujete o dokonalý chuťový požitek dané kávy. Neobejdete - li se bez slazené kávy oslaďte si svůj tepelně upravený nápoj alespoň třťinovým cukrem. Krystalový cukr je vyroben z cukrové řepy, kdežto třťinový cukr je vyroben z cukrové třťiny který je pro náš lidský organismus daleko více zdravější než krystalový

Jak je to s mlékem v kávě

Mnoho lidí si svou do své kávy rádo přidá mléko, není na tom nic špatného i Španělé si potrpí na kombinace káva s mlékem v nápoji cortado, Francouzi pijí Cafe au Lait, a v Latinské Americe je v oblibě káva Cafesito. Mléko naopak dokáže kávě dodat příjemnou chuť, zvlášť u esspresa, nadruhou stranu výrazně potlačuje účinky kofeinu