Výběr zrnkové kávy

coffee-geeca0af78_640

Káva je nápoj, který nechybí snad v žádné domácnosti nebo restauraci. Kvalitní kávu však není možné připravit z každého volně dostupného výrobku. Bohužel se dá říct, že opravdu dobrou aromatickou kávu se všemi zdravotními benefity připravíte pouze z vysoce kvalitních čerstvě namletých zrn pomocí presovačů či kávovarů.

První zmínky o kávě pochází z 6. století z Etiopie, kde kávovníky rostly divoce ve vysokém počtu. Dříve se zrna žvýkala, teprve ve 13. století se z nich začal připravovat kávový nápoj. Díky mořeplavcům byl v 16. století kávovník v podobě sazeniček přivezen do Evropy. A ve století 17. si bylo možné kávu vychutnat v kavárnách v Londýně, Paříži, Praze a dalších městech.

Tipy

Na světě se pěstuje až 100 různých druhů kávovníku. Na klimatické podmínky jsou nejméně náročné kávovníky robusta a arabika, což jsou nejvíce rozšířené kávovníky na světě, které tvoří až 98% světové produkce.

Robusta

Tato káva se pěstuje převážně v Asii a vyznačuje se silně zemitou chutí a vyšším obsahem kofeinu. Robusta se díky své méně oblíbené chuti přidává do směsí arabiky a to zejména v případě rozpustné kávy. Na pěstování je tato káva méně náročná, dobře odolává různým škůdcům, což se odráží na její nižší ceně.

269429079_140888118350075_104680473838665821_nArabika

Arabika má mnohem sofistikovanější chuť, nabízí celou řadu chutí a vůní, podle toho, kde se nachází pěstitelská oblast. V této kávě je obsaženo až o polovinu méně kofeinu, což je pro lidský organismus prospěšnější. Kvalita arabiky se odráží na místě původu, způsobu zpracování, pražení, případnému mletí a distribuci.

coffee-g4bcbf7bcc_640Pražení

Zralá káva má lehce zelenou barvu, typickou podobu získává díky pražení.

  • Světle pražená – tento typ je vhodný pro přípravu alternativní kávy, tedy pomocí french press, aero press nebo chemex. Světle pražená káva se naopak nehodí pro přípravu klasického espressa, které by mělo nepříjemnou nakyslou chuť.
  • Středně pražená – tento typ je ideální pro přípravu espressa, které vynikne harmonickou chutí.
  • Tmavě pražená – tento typ kávy je populární především na jihu Itálie, a používá se pro přípravu ristretta.