Připravte si dokonalé cappuccino

Dobré cappuccino si můžete připravit i bez drahého kávovaru. Stačí vám k tomu jen dobrá káva a ten správný postup. Ale žádný učený z nebe nespadl, proto nezoufejte, když se vám dokonalé cappuccino nepovede připravit hned napoprvé. Ani napodruhé nebo napotřetí. Chce to, jako cokoliv jiného, cvik.

Magická číselná řada

Než se ale dopracujete k samotnému cappuccinu, samozřejmě se musíte naučit připravovat espresso, které je základem cappuccina. Když budoucí baristé s přípravou espressa teprve začínají, první, co se na kurzu dozví, je, že existuje číselná řada 7-20-90-9-25. Co ale přesně tato čísla znamenají?

  • 7 g mleté kávy
  • 20 kg tlaku při stlačování kávy tamperem
  • 90 °C teplota vody
  • 9 barů v případě tlaku vody
  • 25 vteřin trvá extrakce kávy

Cappuccino vždy připravujte z čerstvé, najemno umleté kávy. Kromě mlýnku na kávu a kávových zrn budete potřebovat také nejlépe pákový kávovar a předem nahřátý šálek na cappuccino.

Postup krok za krokem

1. Ze všeho nejdříve si kávu umelte tak, aby měla konzistenci podobnou polohrubé mouce. Potřebovat budete 7 g kávy, ale máte-li ji rádi silnější, klidně si můžete dopřát i 8 g.

2. Do vymyté a osušené páky nasypte kávu. Lehce ji sklepejte a zatlačte tamperem, dokud nebude její povrch hladký. Okraje očistěte, aby vám na nich neulpěla káva.

3. Předtím než páku na kávovar nasadíte, pusťte si trochu vody z kávovaru naprázdno. Tak si zajistíte, že při dalším puštění vody poteče skutečně čistá voda. Nezapomeňte si pod páku připravit nahřátý hrneček vhodný na cappuccino.

4. Nyní už může nasadit páku a spustit kávovar. Odpočítejte si 25 vteřin, tak dlouho by měla trvat extrakce kávy. Nikdy ale nepřekročte limit 30 sekund.

5. Zbývá vám už jen správně našlehat mléko. To se šlehá v nerezové konvičce, kterou do poloviny naplníte plnotučným mlékem.

6. Trysku nejdříve pusťte naprázdno, tak ji vyčistíte od usazených nečistot, které by se vám jinak dostaly do mléka. Trysku ponořte cca 1 cm pod hladinu mléka a konvičku lehce sklopte. Nyní můžete pustit páru. Nikdy neponořujte trysku příliš hluboko. Snažte se ji držet těsně pod povrchem, ale ne zas tak blízko hladiny, aby se vám začaly tvořit vzduchové bubliny.

7. Jakmile začnou stěny konvičky hřát příliš, páru ihned vypněte a párkrát klepněte konvičkou o stůl, abyste se zbavili případných bublin. Tak bude mít mléko hladkou, krémovou konzistenci.

8. Šálek s espressem si mírně naklopte a začněte do něj lít mléko, nejprve doprostřed šálku, poté se držte spíše u stěny.

Pokud chcete být ještě o trochu zručnější, můžete se naučit i latte art. To znamená, že si z našlehaného mléka vytvoříte nejrůznější obrázky.

A která káva je na cappuccino tou nejlepší? Vyzkoušejte třeba směs arabiky a robusty Pedron Caffe Classic, která nese tóny čokolády a karamelu. Anebo ochutnejte Pedron Caffe Elegante s vůní čerstvě upečeného chleba a čokolády.