Příprava chutného espressa

Nejčastějším způsobem přípravy kávy je námi oblíbené espresso, víte jak správně si ho připravit? Připravené espresso by mělo mít 35-45ml. Pro jeho přípravu se hodí nejlépe pákový kávovar, ale pokud nemáte možnost ho v něm připravit, kvůli trošku náročnější přípravě, poslouží vám také automatický kávovar, který je přesnější, pro nás pohodlnější, stačí zmačknout tlačítko a během chvilky je káva hotová. Nechceme vás odrazovat od pákového kávovaru, s nim to zvládnete také lehce. Stačí pár nácviků a příprava kávy pro vás bude jen zábava a chuť espressa velmi okouzlující.

Kolik gramů by mělo být na jedno espresso?

Odměřte si 18g namleté kávy pro pákový kávovar, pak nasypat do košíčku páky, zarovnáte, stlačte kávu, ale neklepejte, očistěte od zbytku kávy, nyní nasaďte páku, a zapněte čerpadlo, pak až začne téct, cca 25-30 vteřin a vypněte čerpadlo a máte hotovo, nyní hned podávejte, jak jsme psali na začátku, správné espresso by mělo mít 35-45ml.

Nezapomínejte také na hrubost mletí kávy, ovlivňují zejména chuť, nejlépe na nejjemnější mletí. Také teplota má vliv na chuti dané kávy, většina kávovarů jí umí nastavit, vyšší teplota snižuje kyselost, zlepšuje chuť.

Espresso samo o sobě má v sobě nejvíce kofeinu (větší poměr robusty, dává více kofeinu) námi nabízená ELEGANTE obsahuje 30% arabika a 70% robusta. Šálek kávy máte jen na chvíli, tak splní vaše očekávání a milovníci dobré kávy si ho umí všemi doušky vychutnat, dodá ihned lepší náladu a probudí vaše smysly.

Pro některé je známé také i espresso macchiato čte se Makjáto. Toto espresso má stejný postup přípravy, akorát dle názvu vystihuje skvrnitý. Na povrchu je mléčná pěna bez mléka.

Pokud máte oblíbenou kavárnu, tak jistě se s tímto nápojem setkáte právě v ní. Víte, že káva espresso vznikla poprvé v Itálii jako italský nápoj a je znám po celém světě. Takže nejen u nás, ale kdekoliv tento druh kávy si můžete vychutnat třeba ve Francii nebo v Anglii.

Co znamená extrakce?

Je to louhování, kdy přenesete chuť kávy do šálku, to jen v případě pákového kávovaru. Pokud nemáte možnosti pákového nebo automatického kávovaru, je tady možnost moka konvičky, díky ní vám nebude stačit jen jeden šálek, jak se používá tato šikovná konvička? Na trhu je spousta druhů, ať už na sporáky plynem, elektrických, indukci, sklokeramiku. Moka konvička se skládá ze tří části. Spodní část je na vodu, prostřední káva a třetí díl vytvoří hotový nápoj. Během extrakce dá konvička ojedinělou chuť a příjemné aroma. Na trhu koupíte i moka konvičku elektrickou, kterou zapojíte do elektřiny a udělá vám ohřev vody, aniž by jste potřebovali sporák. Při výběru lahodného espressa vybírejte i dle objemu, délka trvání může být i pět minut. Také se zaměřte i na materiál.

Ať už si budete chtít dát espresso kdekoliv, buďto v kavárně, nebo doma připravené v pákovém, automatickém kávovaru či moka konvičce, určitě si jej vychutnáte v pohodlí a chuťové pohárky dostanou chuť a aroma určité kávy, chvíli trvá než se vše zdokonalí, tak nezoufejte, každá další káva bude lepší a lepší.