Kávové zvyky po celém světě: jak lidé v různých zemích pijí kávu?

Věděli jste, že lidé po celém světě denně vypijí dvě miliardy šálků kávy? I proto se o kávě říká, že je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Patříte i vy mezi milovníky tohoto lahodného nápoje? A kterou kávu si nejraději dopřáváte vy? Filtrovanou či snad cappuccino? V každé zemi jsou zvyky trochu jiné. A samozřejmě i každý člověk si rád vychutnává kávu po svém. Přesto lze v různých zemích vypozorovat různé zvyklosti. Znáte je všechny?

V České republice si rádi vychutnáváme středně silnou kávu s trochou cukru. Stále se u nás rovněž drží zvyk pití takzvané turecké kávy, tedy kávy s lógrem.

Rakousko zase máme spojené především s typickou vídeňskou kávou. Vídeňská káva představuje espresso s pořádnou dávkou šlehačky.

V Řecku si nejraději lidé dopřávají takzvané frappé. Pár lžic dobré rozpustné kávy se vyšlehá společně s cukrem a studenou vodou. Pak se do kávy přidá ještě kondenzované mléko nebo smetana a vše se dobře promíchá anebo vyšlehá. Do frappé je také možné přidat třeba kopeček zmrzliny nebo led či ledovou tříšť.

To v Itálii sázejí na silné espresso. Je ale skutečně malé, tak na dva, maximálně tři loky. Ať se v Itálii vydáte kamkoliv, do jakékoliv vesnice, města nebo přímořského letoviska, kavárničku nebo bistro, kde vám espresso připraví, najdete na každém rohu.

A jak to mají milovníci kávy třeba v Turecku? Tradiční turecká káva sahá jenom do dvou třetin šálku a je lehce posypána skořicí. V Etiopii zase trvá příprava kávy neuvěřitelné dvě hodiny. Před každou konzumací se totiž nejprve praží. Káva je navíc součástí mnoha rituálů.

Vietnamská káva je plná kondenzovaného mléka. Toto je ovšem pozůstatek z dob dávno minulých, kdy se ve Vietnamu nedalo klasické mléko téměř sehnat. Do Brazílie si můžete vyrazit na horkou kávu dochucenou skořicí, poctivou smetanou a trochou rumu.

Američané nejvíce fandí kávě zvané americano. Ta se připravuje ze silného espressa, které se zalije přibližně 120 až 150 ml vody. Na silnější americano se používá dvojité espresso.

Velmi originální kávu mají taktéž v Thajsku, právě zde si můžete vychutnat takzvanou sloní kávu, která chutná po čokoládě. S čokoládou ovšem vůbec nic společného nemá. Káva je obohacena o enzymy ze žaludku slonů, které umí rozložit proteiny v kávových zrnkách. Chutná prý podobně jako káva cibetková. Je velmi jemná a voní jako muškátový oříšek. Ale také si za ni pořádně připlatíte. Jeden šálek vás může vyjít až na 500 Kč.

yucar-studios-qdFxL5PoQhE-unsplash

Ve Finsku také milují kávu. Jeden Fin údajně spotřebuje 10 kg kávových zrn ročně. Typickým místním kávovým nápojem je Kaffeost a podává se se sýrem juustoleipä. Ten se položí na dno hrnku a jakmile kávu dopijete, sýr si vyjíte lžičkou. Švédové si potrpí na mletou kávu zvanou Grug. Její příprava má ovšem jasně daná pravidla. Do otevřené měděné nádoby se dá vařit voda, pak se do ní přisype hrubě namletá káva a vaří se tak dlouho, dokud nezhoustne.

To v Irsku můžete ochutnat kombinaci horké kávy, irské whiskey a smetany. Smetanu ovšem někdy nahrazují klasickou šlehačkou. Ve Francii mají raději kávu slabší.

Velmi vybíraví jsou příznivci kávy v Japonsku. Japoncům nechutná jen tak ledajaká káva a s tou, která se podává u nás v Evropě, se obvykle nespokojí. Japonci jsou extrémně nároční jak na chuť kávy, tak na její přípravu. A samozřejmě jim záleží i na tom, odkud káva pochází a jak byla zpracována. Navíc si nedokážou představit, že by pozřeli kávu s mlékem. Pokud si budete chtít dát v Japonsku kávu, připravte se na to, že si za ni pořádně připlatíte.

Ve španělské Valencii je specialitou Café Bombon. Připravené espresso se nalije přes vrstvu zahuštěného mléka. Poměr je vždy 1:1. Káva se podává ve sklenici nebo skleněném čirém hrnku, aby byly vidět jednotlivé vrstvy kávy.

Mexičané si dopřávají Cafe de Olla. Do uvařené kávy se přidá špetka skořice a trocha nerafinovaného třtinového cukru. Někdy se do ní přidává i pomerančová kůra.

V Saúdské Arábii, Jemenu, Iráku nebo Ománu má tradici silně kořeněná káva. Káva se vaří společně s kardamomem, skořicí, hřebíčkem a šafránem v konvičce, která se nazývá dallah. Káva se připravuje na kamnech a rozlévá se do tradičních hrnků bez ucha. Levou rukou se káva nalévá, pravou se pije