8 nejnovějších trendů v kávovém světě

Sledujete kávové trendy? Pokud ne, možná je na čase začít. I v kávovém světě se toho děje spousty zajímavého. A právě v tomto článku vás seznámíme s trendy, které vládnou kávovému světu v posledních letech.

1. Káva s rostlinným mlékem

V posledních letech si kávu s rostlinným mlékem oblíbili především vegani. Cappuccino nebo například flat white si rádi dopřávají se sójovým mlékem, kokosovým, ovesným nebo třeba s mandlovým mlékem. Tato mléka mají ale jednu velkou nevýhodu a tou je, že kávový nápoj pak chutná naprosto jinak, než ten klasický s mlékem kravským. Mandlové mléko je příliš sladké, kokosové není tepelně odolné a sójové mléko zase zcela spolehlivě zabíjí veškerou chuť espressa. Na druhou stranu je zase kokosové mléko ideální na tvorbu takzvaného latte artu.

2. Instantní káva

I ta už má kávovém světě své nezastupitelné místo a to od té doby, co existuje takzvaná prémiová instantní káva. Ano, skutečně existuje, ne že ne. Její výrobci se pyšní tím, že od kávy připravené vaším oblíbeným baristou je téměř k nerozeznání. Navíc je praktická na cesty i na výlety. Nepotřebujete french press ani moka konvičku a ani mlýnek na kávu.

3. Káva v láhvi nebo plechovce

To je žhavá novinka roku 2022 a rozhodně tím nemáme na mysli umělé přeslazené kávy od nadnárodních společností. I v plechovce si můžete vychutnat dobrou kávu připravenou z poctivých a výběrových kávových zrn.

4. Flash brew

Už jste někdy ochutnali flash brew? Ne, nemáme na mysli cold brew. Flash brew se připravuje z horké vody (na rozdíl od cold brew) a pak se prudce zchladí. Flash brew je tak mnohem silnější a aromatičtější.

5. Káva s citrónem

Káva s citrónem vás dokáže zbavit bolesti hlavy. A zároveň zrychluje metabolismus, takže vám pomůže i při shazování přebytečných kil. Možná vás její chuť překvapí, tak ji zkuste.

erik-witsoe-DvbkZqpllGs-unsplash

6. Kávové předplatné

Předplácet si už nemusíte jenom noviny a časopisy. Rok od roku je oblíbenější i kávové předplatné, kdy vám každý měsíc nebo dva či tři chodí balíčky vašich oblíbených kávových zrn. Navíc je to i skvělý dárek pro vaše blízké.

7. Udržitelnost

Ano, i kávový svět myslí na udržitelnost. Proto již spousta kaváren dává slevu svým zákazníkům, když přijdou s vlastním hrnkem nebo termohrnečkem. Udržitelnost se ovšem týká taktéž obalů od kávy. Některé z nich se dají recyklovat. A výrobci kapslové kávy se snaží recyklovat i samotné kapsle a nabádají své zákazníky k tomu, aby kapsle výrobci vraceli. Dokonce se vyrábějí i znovupoužitelné filtry na přípravu filtrované kávy.

8. Připravte si bulletproof coffee

Pokud máte chuť na nějaký speciální kávový nápoj, ale espresso ani cappuccino to není, zkuste bulletproof coffee. A jak se taková káva připravuje?

Nejprve si namelte 14 g kávových zrn. Pak přesypte kávu do french pressu a zalijte ji vodou o teplotě 95 °C. Louhujte ji čtyři minuty a pak kávu sítkem ve french pressu oddělte od lógru. Takto připravenou kávu vlijte do mixéru a přidejte k ní lžíci kokosového oleje a lžíci přepuštěného másla. Kávu vyšlehejte do pěny a dochuťte si ji špetkou skořice.